Våra hundar

Liv är ju ofta med här på bloggen, hon är min egen hund och hon bor med mig i Jakobstad, men hos min familj i Borgå finns ytterligare fyra lurviga familjemedlemmar! Vi tar en titt på vilka dom är.
 
 
Äldst är Jelsa som fyller nio i år. Jelsa är latast av dom alla, när man ropar ut hundarna blir Jelsa bara kvar i soffan och leker att hon inte hör tills man själv måste lyfta ner henne. Hon reagerar inte på sitt namn utan vill man ha hennes uppmärksamhet får man säga "mat". Jelsa lär sig tricks himla snabbt, förut tränade vi ganska mycket agility och andra tricks, men också nu på äldre dar har hon lärt sig nya saker.
Namnet Jelsa kommer från en by i Kroatien med samma namn som vi besökte före vi fick hem henne.
Såhär såg Jelsa ut när vi fick hem henne! Hennes ras är coton de tuléar, en ras som ursprungligen använts för att locka upp krokodiler ur vattnet med. Egentligen ska cottarna ha helt vit päls ända ner till marken, men våra cottar har färgfel och är kortklippta, rasen är allergivänlig(släkt med bichon frisé och havanais) och jag tror det var därför vi valde den rasen. En sak jag verkligen gillar med cottarna är att dom lär sig saker så himla fort och är roliga att tricksa med!
 
 
 
Näst äldst är vårt lilla troll som också är en cotton är Stella som faktiskt fyllde 8 år förra veckan. Stella är världens sällskapligaste mot oss människor, har vi gäster ska hon alltid vara i famnen på dem och så gnäller hon och skrapar med tassen om hon inte blir krafsad. Andra hundar tycker hon inte om alls, våra egna går fint men om hon ser en annan hund på gatan får hon fnatt. Stella kommer från en dålig uppfödare, när vi fick henne hade vi inte så bra koll och borde ha gjort lite mer research. Stellas hela stamtavla är lureri och det misstänkts att hon tagits från sim mamma allt för tidigt, vi tycker om henne lika mycket ändå! Uppmanar verkligen er alla som ska skaffa hund att kolla upp noga vad det är för ställe ni tar hund från och undvika valpfabriker.
Såhär såg valp-Stella ut, med riktigt svarta fläckar, uppfödaren hade lovat att de kommer bli vita med tiden, eftersom min mamma ville ha en utställningshund. På vissa cottar blir det vitt men om skinnet under är svart som på Stella så blir det aldrig vitt. 
Stella är också bra på tricks, hon njuter av att vara ute, men skäller åt alla som går förbi. 
 
 
 
Abbey skulle bli min egen hund, som jag skulle ta med när jag flyttade hemifrån, men mamma blev så fäst vid henne så hon fick bli i Borgå ändå. Abbey är vår första chihuahua och också vår första utställningshund. Förut sprang jag på utställningar med henne och det gick ganska bra! Hon blev finsk och estnisk champion. Men efter en tid tröttnade jag på den hobbyn och nu är det mamma som får gå. Jag tycker att det känns lite löjligt att man ska tävla i vem som har finast hund, samtidigt som det ju är bra att utställningarna finns för att hålla raserna friska. Abbey är den som alltid är gladast när jag kommer hit, hon har nog blivit lite svartsjuk efter att jag fått Liv. När vi kommer från Jakobsstad har Liv oftast med sig ett ben till tåget som Abbey alltid stjäl när vi kommer fram. 
Här är Abbey och jag på utställning år 2012, Abbey är 5 år gammal. Abbey har själv fått valpar tre gånger, och då har det varit livat i huset! Som mest har det varit 7 hundar i huset, då hade Abbey tre valpar.
 
 
 
Från Abbeys första kull var det bara en av de fyra valparna som klarade sig, och det var vår lilla Princess Leia. Leia och hennes syskon föddes alldeles för tidigt och var pyttepytte små, vi hade med oss en uppfödare som senare sa att hon nästan var säker på att ingen skulle klara sig. De andra valparna dog när deras magar inte fungerade ordentligt, jag tror att den första dog naturligt men att vi fick söva in de andra eftersom de inte verkade bli bättre. Det var så tungt och sorgligt att gå igenom allt det, så sen var tvugna vi att behålla Leia, vi blev ju så fästa vid henne. Jag tror Leia dessutom var en av de minsta av valparna. 
Här är Leia en riktigt liten bebis. Leia är lite som en miniatyr lapphund, både med färgen och det att hon trivs himla bra ute, fast det är hur kallt som helst så vill hon ut på gården. Leia har också gått en del på utställningar och jag tror att hon också är finsk champion. Tanken var att hon också skulle få valpar men hon verkar inte få löptid. Leia fyller tre år på sommaren.
 
 
 
Liv har jag redan skrivit om så mycket t.ex. här och här. Hon har också en egen instagram som hon uppdaterar då och då, chihuliv heter hon där.
 
Vill ni se mer av våra hundar så finns det massor under kategorin hundar här på bloggen!
 
 
Allmänt, Hundar | |
#1 - - Veronica Wallgren:

Gud så söta!

Svar: Ja visst är dom det :)
Sandra Snellman

#2 - - madabouttea.se:

Men åhh så söta! Älskar vinterbilderna på dem :)

Svar: Ja visst är dom :) Tack!
Sandra Snellman

#3 - - Helene:

Så söta!! :D

#4 - - Hanna Eriksson:

Alltså herregud vilka söta varelser!

#5 - - Celine:

Åh, vilka sötisar!!

Upp